miercuri, 17 iunie 2020

Milan Kundera la 91 de ani

Kundera la 91 de ani 

Nascut la Brno (Moravia) in 1929, Kundera a emigrat in Franta in 1975, acum 44 de ani. In 1968 avea 39 de ani (noi aveam in jur de 18). A publicat Romanul Insuportabila uÈ™urătate a fiinÈ›ei in 1984.

Ce rost au toate calculele astea? Secolul XX se indeparteaza de noi tot mai mult, cu o viteza progresiv accelerata. Atunci aveam alte repere temporale decat acum. Pentru Viteaza lume noua in care am intrat, anii de atunci sunt vagi si greu de ordonat in secvente coerente. Pentru noi, Kundera, Scoala de film ceha, Primavara 68 de la Praga, Europa libera sunt repere traite, incrustate in jumatatea de secol de dinainte, de pe vremea acelui Ancien Régime care ne-a ramas in oase si in creier.
----------------------------------------
Primele traduceri au apărut în seria de autor Milan Kundera la editura Univers È™i au fost reluate la editura Humanitas într-o nouă traducere.


Gluma,
Ridicole iubiri
Viața e în altă parte
Insuportabila ușurătate a ființei
Valsul de adio
Cartea râsului și a uitării
Lentoarea,
Identitatea,
Ignoranța
Nemurirea
============================
 The Unbearable Lightness of Being,  filmul lui Philip Kaufman, aparut in 1988. Scenariul: Jean-Claude Carrière,cu Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche, Lena Olin, Daniel Olbrychski

P.S. Afacerea Miroslav Dvoracek a ramas o pata.
=================================================
Subtilul si ironicul scriitor ceh Milan Kundera citeaza, undeva, un frumos proverb ebraic: “Omul gandeste, Dumnezeu râde”.

Probabil ca, la o anumita pagina  a infinit  de inteleptelor carti sfinte, exista si reversul zicerii de mai sus: “ Omul rade, Dumnezeu mediteaza”.




1479 pages+1328 pages
----------------------------------------


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu