miercuri, 24 iunie 2020

Martha si George Valentin Bibescu. Album de familie...

1.Martha Bibescu
2.George Valentin Bibescu
3.Domnitorul Gheorghe III Bibescu
4.Valentine de RIQUET de CARAMAN-CHIMAY
5.Émilie Pellapra
6 Napoleon I Empereur

Spre sfarsitul Jurnalului Marthei Bibescu*, la data de 31 decembrie 1940 (la Mogosoaia), autoarea face urmatoarea insemnare: “Pe masura ce boala se agraveaza, George seamana din ce in ce mai bine cu Napoleon, BUNICUL MAMEI SALE. Aseara a avut o febra de 39 de grade”.

*Martha Bibescu, Jurnal politic 1939-1941, trad. si studiu introductiv- Cristian Popisteanu si Nicolae Minei, Ed. Politica, Bucuresti, 1979, p. 234

Informatia mi s-a parut incredibila, asa incat am facut cateva sapaturi in genealogia familiei Bibescu, ea insasi fabuloasa si fara incidenta napoleoniana.

Printul George Valentin Bibescu (sotul Marthei Bibescu, nascuta Lahovary), pionier al aviatiei si automobilismului, s-a nascut la 22 martie 1880 si a decedat la 2 iulie 1941.

Printul era fiul lui Gheorghe Bibescu (1834-1902), care la randul sau era fiul lui Gheorghe III Bibescu, domnitor (hospodar) al Valahiei intre 1843-1848.

Mama Printului George Valentin Bibescu era Valentine de RIQUET de CARAMAN-CHIMAY- fiica, lui Joseph de Riquet de Caraman, prince de Chimay si al lui  Ã‰milie Pellapra (1806-1871), devenita, prin casatorie, contesa de Brigonde si, ulterior, printesa de Chimay.

Émilie Pellapra pretindea ca era fiica naturala a lui Napoleon Bonaparte, care ar fi avut o aventura cu mama sa,  Françoise-Marie-Emilie Le Roy, in 1805, in timpul unei opriri a imparatului  la Lyon. Faptul este contestat de istorici, plecand de la o nepotrivire intre data nasterii lui Émilie Pellapra si data escalei lui  Napoleon la Lyon.

Martha Bibescu a scris prefata la Une fille de Napoléon. Mémoires d'Émilie de Pellapra, comtesse de Brigode, princesse de Chimay, Paris, La Sirène, 1921.
O editie noua: Ã‰milie Pellapra, princesse de Chimay. Un destin singulier. Souvenirs 1806-1859. Paris, Lacurne, 2014; Préface de Jean Tulard.

Trecute vieti de domni, doamne si domnite...
=====================================

George-Valentin Bibescu
Date personale
Născut ModificaÈ›i la Wikidata
BucureÈ™tiRomânia ModificaÈ›i la Wikidata
Decedat (61 de ani)[1] ModificaÈ›i la Wikidata
BucureÈ™tiRomânia ModificaÈ›i la Wikidata
PărințiGeorge Bibescu[*]
Valentine de Riquet de Caraman[*] ModificaÈ›i la Wikidata
FraÈ›i È™i suroriNadeja Știrbey ModificaÈ›i la Wikidata
Căsătorit cuMartha Bibescu ModificaÈ›i la Wikidata
CopiiValentine Bibesco[*] ModificaÈ›i la Wikidata
Cetățenie România ModificaÈ›i la Wikidata
OcupaÈ›ieaviator ModificaÈ›i la Wikidata
Limbi vorbitelimba română ModificaÈ›i la Wikidata
Mormântul principelui George-Valentin Bibescu în Biserica „Sfântul Gheorghe” din MogoÈ™oaia

George-Valentin Bibescu (n. 3 aprilie 1880BucureÈ™ti, d. 2 iulie 1941BucureÈ™ti) a fost unul dintre cei mai buni piloÈ›i români. AparÈ›ine familiei Bibescu.

Biografia

S-a născut la BucureÈ™ti, pe 3 aprilie 1880. Al treilea copil al soÈ›ilor Bibescu este botezat la Biserica DomniÈ›a BălaÈ™a, naÈ™i fiindu-i prinÈ›esa Vera Lobanov-Rostowski. PrimeÈ™te numele primului născut, mort în 1879George Valentin Bibescu, nepot al domnitorului Gheorghe Bibescu, pretendent de drept la tronul țării. S-au păstrat puÈ›ine informaÈ›ii privind copilăria lui. Crâmpeie de amintiri din BucureÈ™ti È™i de la Posada, acolo unde se află palatul ridicat de bunicul său, domnitorul Gheorghe Bibescu, pe malul Baiului, nu departe de prăpastiile de la Orăți, zona cea mai dificilă, deosebit de pitorească a cursului râului Prahova. Aici, se pare că a descoperit „ispita adâncimilor", nefrica de înălÈ›ime È™i dragostea de plutire. ÃŽi dăruieÈ™te soÈ›iei sale, Marthacastelul de la MogoÈ™oaia (care a aparÈ›inut lui Constantin Brâncoveanu) a cărui restaurare începe în 1910 È™i se sfârÈ™eÈ™te în 1927. Meritul Marthei este de a fi realizat, la 11 km de BucureÈ™ti, un palat domnesc de secol XVIII.

La 9 mai 1887, tatăl său devine membru de onoare al Academiei de Arme din Paris. Evenimentul este legat de apariÈ›ia cărÈ›ii sale „Au Mexique (1862). Combats et retraite des six mille". Lucrarea, apărută într-o ediÈ›ie de excepÈ›ie a Editurii Plon È™i Nourrit, este dedicată foÈ™tilor săi camarazi din Corpul expediÈ›ionar francez. Este supranumit „Cavalerul George", iar suplimentul Le Figaro din 30 aprilie 1887, îl consideră „străinul cel mai francez, cel mai cunoscut È™i cel mai iubit de noi". Publică un volum de texte politico-sociale È™i religioase - „Neofit, Metropolite de Hongro-Valachie". Lucrarea poartă o dedicaÈ›ie pentru George Valentin Bibescu. Gheorghe George Bibescu încearcă să insufle fiului său sentimentul de mândrie față de tot ceea ce reprezintă tradiÈ›ie în familia lor.

Este fondatorul Automobil Clubului Român Ã®n 1904. A înfiinÈ›at Clubul Aviatic Român în 1909 È™i Liga NaÈ›ională Aeriană în 1912. ÃŽntre anii 1911-1912, George Valentin Bibescu a deÈ›inut funcÈ›ia de comandant al Școlii de pilotaj de la Cotroceni. De asemenea, în perioada 1920-1923, a deÈ›inut funcÈ›ia de preÈ™edinte al Comitetului Olimpic Român. Mare Maestru al Marii Loji NaÈ›ionale din România (1911-1916), È™i Mare Maestru Onorific al acesteia în anul 1925. ÃŽn 1930 este preÈ™edinte al FederaÈ›iei Aeronautice InternaÈ›ionale.

George-Valentin Bibescu este fondatorul aeroportului Băneasa din BucureÈ™ti, care a luat naÈ™tere pe fosta moÈ™ie a mătuÈ™ii sale, Maria Bibescu, contesă de Montesquiou-Fézensac (azi cartierul Băneasa).

A murit la BucureÈ™ti la 2 iulie 1941 È™i este înhumat în biserica „Sfântul Gheorghe” din MogoÈ™oaia.

=================================================================================

Documentarist Ion M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu