duminică, 31 mai 2020

Fayard-Gallimard-Citadelles et Mazenod / coup de coeur

CLIC PE ETICHETA EDITURI:

Se afișează postările filtrate după eticheta „EDITURI”


Léa Touch Book: Morteparole - Jean VédrinesGallimard (@Gallimard) | Twitter

Envoyé : lundi 11 novembre 2019 20:38
Objet : Fayard-Gallimard-Citadelles et Mazenod / coup de coeur


Citadelles et Mazenod
https://citadelles-mazenod.com/4-l-art-et-les-grandes-civilisations

Buna ziua din San Antonio, Texas / 10 / 11 / 2008






Buna ziua din San Antonio, Texas

 10 / 11 / 2008

Predau ore de franceza elementara dupa un curs intitulat French now, level 1 (Barron's, 2007) cumparat din libraria campus-ului Universitatii Saint Mary's cu 18,99 dolari + TVA. Am cativa cursanti foarte motivati: surori din ordinul marianist, secretare, studenti cu prietene in Europa, o profesoare de drept din Austin care isi aminteste ca bunica ei din Louisiana era francofona, o laboranta de origine hispanica de la departamentul calculatoare. Repet aceeasi lectie de 7 ori pe saptamana la 7 grupe dar atmosfera euforica rascumpara oboseala. Imi permit sa va trimit doua texte sec informative despre statul Texas, orasul San Antonio si Universitatea Saint Mary's. Cred ca sunt mai utile decat uzualele efuziuni impresioniste.

Statul Texas ( cu capitala la Austin) este al doilea ca marime din SUA. De trei ori cat Romania ca suprafata, cu o populatie de 24 de milioane de locuitori, Texas face parte din SUA din 1845, fiind al 28-lea stat al uniunii. Cele mai mari orase sunt Houston (peste 2 milioane de loc.), Dallas (1 milion loc), Corpus Christi, El Paso, Laredo, etc.
San Antonio este al doilea mare oras din statul Texas (dupa Houston) si al saptelea din Statele Unite. Este extrem de extins ca suprafata (1.067,3 Km2), are o populatie de 1,3 milioane de locuitori. 61% din locuitori se declara de origine hispanica, 31%-albi non hispanici, 6,7%- afro-americani, restul fiind native american si asiatici. Orasul a fost infiintat de misionari catolici spanioli in 1691 si denumit dupa Sf. Anton de Padua, sarbatorit pe 13 iunie.Venitul mediu pe familie este de 53.000 de dolari pe an. Costul vietii este cu 20% mai mic decat media pe tara. Produsul economic brut este al doilea din SUA, dupa California.
            Temperatura medie anuala este ridicata: 27 C, cu cresteri mari in perioada iunie- septembrie, pana la 32 - 35 C. In primele zile dupa sosire, caldura si umiditatea ni s-au parut insuportabile, aerul supraincins –irespirabil. De la sfarsitul lui septembrie situatia climatica s-a mai normalizat, apropiindu-se de cea de la noi. Uraganul Gustav, care a afectat foarte serios zona de coasta a Texasului, a ocolit zona San Antonio la cativa km spre est. Oraselul de coasta Galverston a fost complet distrus. 20.000 de persoane deplasate din zona sinistrata au fost cazate temporar in San Antonio si Houston.   
Punctele de atractie in San Antonio sunt promenada River Walk, intinsa pe 5 Km, pe malurile raului San Antonio, Muzeul istoric Alamo, Catedrala catolica San Fernando, Palatul guvernatorului spaniol, Institutul Culturilor texane, Turnul Americilor, Biblioteca publica San Antonio, Muzeul de arta San Antonio si  McNay Art Museum. Am reusit sa reperam trei biserici ortodoxe: Greek orthodox church St.Sophie, St.Antony the Great si St.Michael Antiochian. Noi o frecventam pe prima in fiecare duminica. Acolo slujeste, in engleza si greaca, un preot roman, Dan Suciu, nascut langa Sibiu, plecat din tara in 1984 si stabilit in San Antonio de mai multi ani impreuna cu sotia si fii. Comunitatea este formata majoritar din familii de greci dar am intalnit si o romanca stabilita in San Antonio din 1970
            In San Antonio studiaza 100.000 de studenti in 31 de institutii de invatamant superior, dintre care cele mai importante sunt University of Texas, Saint Mary’s University (unde suntem noi), Our Lady of the Lake University, University of the Incarnate Word, Trinity University, Wayland Baptist University. (Baptistii administreaza si un centru medical urias in centrul orasului compus din spitale, clinici, laboratoare, etc.)
            Cultura populara texana e o mixtura de influente: mexicana (sud-vest), dixie (sud) si western (frontiera de vest). Relatiile umane sunt foarte calde si prietenoase: peste tot in campus suntem salutati de persoane necunoscute. Avem un office personal cu calculator imprimanta si laptop la dispozitie, acces nelimitat la materiale de birou, carduri de acces la cele doua biblioteci ale universitatii. Ca straini suntem tratati cu multa curtuazie si ajutati permanent in orice situatie, chiar si cand nu solicitam asistenta. Pentru cei doi Fulbright scholars invitati la St Mary’s (Anca si un profesor de drept din Australia), decanul facultatii de drept Charles Cantu a organizat un party cu vinuri frantuzesti si californiene in atrium-ul facultatii. Unbelievable


Universitatea Saint Mary’s: repere istorice

Infiintata in 1852, Saint Mary’s University este cea mai veche universitate catolica din Texas si a saptea ca marime.Titulatura oficiala este Catholic and Marianist Liberal Arts Institution. La mijlocul secolului al XIX-lea, trei calugari marianisti (membri ai congregatiei catolice Societé de Marie, infiintata de parintele Guillaume Chaminade la Bordeaux, in 1817), fratii Jean Baptiste Laignoux, Nicholas Koenig si Xavier Mauclaire au infiintat o scoala cu 5 profesori si 12 elevi, St Mary’s Institut, numita si The French School, cu limbile de predare engleza si spaniola. Multa vreme termenul de adresare catre profesori a fost  Monsieur.
            In 1982, scoala avea 385 elevi si se numea St. Mary’s College. Fratii marianisti cumpara 75 de acri in zona Woodland Hills cu 1 $ (!)  de la compania The West End Town Co., cu conditia sa inceapa construirea sediului in maxim un an
            In 1900, institutia capata statut universitar, isi alege deviza Domine dirige nos si culorile albastru (adevar) si alb (lumina). Corpul profesoral cuprindea cadre educate in Europa, majoritatea la Paris. In 1963, dupa 111 ani de all-male school (exclusiv masculina), universitatea devine mixta. In 1965 structura universitatii cuprinde sectiile Arts and Sciences, Bussiness si Administration Law, cu taxa de scolarizare de 700 $ pe luna. La 125 de ani de la infiintare, St Mary’s avea 3.600 studenti din 42 de state si 29 de tari. Program doctoral din 1989. Actualmente are 4.100 studenti. Actualul presedinte al universitatii, Dr. Charles L Cotrell, ales in anul 2000 este laic.

Structura si obiective educationale

Universitatea Saint Mary’s cuprinde actualmente 5 sectii (Schools): Business, Science, Engineering and Technology, Humanities and Social sciences, Graduate and Law (la care suntem noi). Corpul profesoral cuprinde 200 de cadre din care 92 % poseda  doctorat sau terminal degree.Cateva sintagme caracteristice dintr-o introducere curiculara: programele universitare vizeaza dezvoltarea creativitatii, insusirea unor deprinderi analitice si “intelegerea conditiei umane”. In mod specific  se cultiva analiza critica, exprimarea orala si scrisa clara, receptivitatea estetica, judecata etica. La cursuri si in afara lor studentii sunt pregatiti pentriu cariere de lideri si pentru activitati puse in slujba comunitatii.
Dimensiunea spiritual religioasa: comunitate si credinta. Toti membrii comunitatii universitare sunt invitati sa participe la servicii liturgice, retreat (perioade de studiu si distractie petrecute in grup), studii biblice, pregatire sacramentala, proiecte in serviciul comunitatii, grupuri de impartasire a credintei (faith sharing groups). In centrul campus-ului se afla o impozanta capela catolica la care se oficiaza zilnic slujbe la care pot participa studenti, profesori sau personal auxiliar. La una din extremitatile campus-ului se afla un mic cimitir (Marianist Cemetery), extrem de bine ingrijit, unde odihnesc fosti membri ai corpului profesoral de la sectiile de teologie si consiliere spirituala.  

Organizatii si viata comunitara

Studentii sunt grupati in 68 de organizatii cu o gama extrem de vasta de preocupari (profesionale, stiintifice politice, religioase, artistice): ALPHA PHI OMEGA, ---BETA BETA BETA---BETA GAMMA SIGMA…si tot asa, pana la sfarsitul alfabetului grecesc.Un club de discutii se numeste Coffee and politics. Asociatii pe criterii  etnice: Black Student Union, Hispanic Law Students, Indian Student Association. Printre asociatiile caritative, una e foarte simpatica: se numeste Four Pauws (Patru labute) si strange donatii pentru adoptarea si ingrijirea celor 117 pisici inregistrate ca locatare in campus (humane care and management).Partea curioasa aste ca de cand suntem aici nu am vazut nici una. In campus mai domicilaza si un numar nedefinit de veverite care se descurca pe cont propriu. Studentii fac sport in Centrul sportiv Alumni athletics center, si in echipele de baschet, baseball, fotbal american si european, softball si golf.

Doua biblioteci

In cadrul universitatii functioneaza doua biblioteci: biblioteca Facultatii de Drept, Sarita Kenedy East Law Library (1984) si si cea de stiinte umane, Louis J. Blume Library (1968)  
In 1984, Fundatia Stella Kenedy din Sarita Texas a donat 7,5 milioane de dolari pentru construirea si dotarea unei biblioteci de drept. Biblioteca are 2 etaje, se intinde pe 20.000 m2 si poseda 400.000 de carti, periodice si baza de date electronice. Sta la dispozitia celor 750 de studenti si 90 de profesori ai Facultatii de Drept

Facilitati: 2 sali de lectura, 2 laboratoare informatice, depozitul de carti rare (rare book room), sala pentru receptii si conferinte (alumni room), 17 camere pentru grupuri de studiu, 136 locuri individuale de studiu pentru studenti (carrels) care se rezerva timp de un semestru dupa principiul first come- first served, 3 sali  multi-media, 3 centre xerox cu abonament personal (10 centi pagina), student lunge pentru pauze si mic dejun, dotate cu frigider, cuptor cu microunde si automat cu bauturi racoritoare si sandvisuri, 2 terase cu mese cu parasol, 2 birouri redactionale ale revistelor Facultatii de Drept, 1 birou de orientare profesionala. Cartile se imprumuta pe termen de 3 saptamani (cu prelungire) si 2 luni pentru profesori. Se pot imprumuta si caset video, cd-audio si dvd-uri pentru 24 de ore (catalogul cuprinde cateva mii de titluri). Se pot imprumuta carti din fondul altor biblioteci din oras prin serviciul Inter library Loan (ILL) pentru studenti si profesori
Biblioteca are un personal de 6 bibliotecari profesionisti, 6 auxiliari ( studenti) cu norma intreaga, care lucreaza 7 zile pe saptamana: program 7 dim. -12 noaptea (vineri si sambata pana la 10). Cateva zeci de calculatoare asigura acces la catalog si la resurse electronice. Studentii cu laptop au acces internet gratuit prin building wide wireless conection. Pentru fiecare domeniu exista un bibliotecar specializat, atasat de fiecare departament pentru a servi ca o punte de legatura intre biblioteca si membrii staf-ului profesoral: acestia din urma pot solicita expertize bibliografice, localizarea si imprumutarea de carti si publicatii de la alte biblioteci si comandarea de carti.
Pe net se pot gasi imagini ale bibliotecii la adresa:

Cu cele mai bune ganduri,

Ion Magiru

Bibliotecile raiului



Schiller, Friedrich, Werke in drei Bänden,Lambert Schneider Ver­lag,2016


 Immanuel Kant. Werke in sechs Bänden,  wbg Academic Ver­lag, 2016
Georg Wilhelm Friedrich Hegel,  Ausgewählte Werke,wbg Academic Verlag, 2015, 6 volume


Platon - Sämtliche Werke in drei Bänden. Berliner Ausgabe, Lambert Schneider Verlag, 2014



Johann Wolfgang von Goethe, Werke - Hamburger Ausgabe,CH. BeckVerlag,2007,  14 volume











NADEJDA MANDELSTAM, Fără speranță. Speranță abandonată. Memorii


Nota 11 / 04 / 2020
Pe situl editurii Polirom, cartea figureaza in continuare la rubrica Cărți în curs de apariție. Titlul nu apare la sectiunea Ultimele aparițiiBanuiesc ca Libraria Delfin a anticipat aparitia din eroare sau cu intentia de a devansa ofertele de pe alte situri. 

(actualizare 31 mai 2020
Polirom, ultimele aparitii
===============================================================================
Pretul redus 59.97 RON /      99.95 RON
------------------------------------------------------
Memoriile Nadejdei Mandelștam, cuprinse în volumele Fără speranță și Speranță abandonată, reprezintă una dintre cele mai impresionante mărturii despre viața în Uniunea Sovietică în timpul terorii staliniste. Dacă prima parte a extraordinarelor memorii ale Nadejdei Mandelștam, Fără speranță, prezintă ultimii patru ani de viață ai lui Osip Mandelștam, cele două arestări, exilul și moartea, precum și destinul postum pe care soția lui și-a propus să-l aducă la cunoștința posterității, cartea a doua – Speranță abandonată –, operă cu totul independentă, în care autoarea își rememorează existența din momentul întîlnirii cu Mandelștam, la 1 mai 1919, relatează despre viața lor în deceniul al treilea și începutul celui de-al patrulea, despre prieteni și ambianța literară: acmeiștii, Hlebnikov, Pasternak, Țvetaeva și, îndeosebi, Ahmatova, a cărei prezență nu a fost decît episodică în primul volum. Încercare de a înțelege epoca, de a-i sesiza principalele valori spirituale, analiza Nadejdei Mandelștam, uneori foarte personală și pătimașă, produce o impresie profundă, zguduitoare, constituindu-se totodată într-o originală istorie a literaturii ruse din prima jumătate a secolului XX.
„Apoi, m-am întrebat adesea dacă trebuie să urli cînd ești lovit și călcat în picioare. N-ar fi oare mai bine să înțepenești într-o semeție drăcească și să răspunzi călăilor printr-o tăcere plină de dispreț? Și am hotărît că trebuie să urli. În acest urlet sfîșietor, care nu se știe de unde răsună în celulele închise ermetic, aproape izolate acustic, sînt concentrate cele din urmă rămășițe ale demnității umane și ale încrederii în viață. Prin urlet, omul își apără dreptul la viață, trimite o veste oamenilor din libertate, cere ajutor și împotrivire. Dacă nu ți-a mai rămas nimic altceva, trebuie să urli. Tăcerea este o adevărată crimă împotriva neamului omenesc.” (Nadejda Mandelștam)
„Nici o carte despre Rusia pe care am citit-o recent nu mi-a oferit o perspectivă atît de emoționantă și devastatoare ca perspectiva asupra iadului care a devenit Rusia în vremea lui Stalin din această extraordinară lucrare dedicată poetului Mandelștam de devotata lui soție.” (Harrison E. Salisbury)

„Nimic din ce-am putea spune n-ar reda sau afecta geniul acestei cărți. A emite judecăți asupra ei reprezintă aproape o insolență – chiar și judecăți menite să o ridice în slăvi sau să-i aducă un omagiu.” (George Steiner)

Traducere: Nicolae Iliescu (traducatorul lui Alexandr Soljenițîn, Arhipelagul GULAG)
===============================================================================
Editii franceze:


Contre tout espoir (Tome 1):Souvenirs (Français) Broché – 8 mars 2012 (4 d'occasion à partir de 
12,16 €), trad. du russe par Maya Minoustchine
Contre tout espoir (Tome 2): Souvenirs, de Nadejda Mandelstam  | 23 mai 2013,Broché, 16,50€
Contre tout espoir (Tome 3): Souvenirs, de Nadejda Mandelstam  | 23 mai 2013,Broché,17,00€
================================================================

Prima editie in franceza:

Contre tout espoir. Souvenirs [1972], trad. du russe par Maya Minoustchine.
Tome I, préface de Michel Aucouturier, 456 pages sous couv. ill., 150 x 220 mm, Paris, Gallimard, Collection « Témoins » 

Tome II, 320 pages sous couv. ill., 150 x 220 mm. Paris, Gallimard, Collection « Témoins », 1974 
Tome III, 336 pages sous couv. ill., 150 x 220 mm, Paris, Gallimard, Collection « Témoins », 1975

Editia franceza publica Memoriile Nadejdei Mandelstam sub titlul unic Contre tout espoir. Souvenirs
============================================================================
Impartirea in doua volume vine de la editia in engleza:
Hope Against Hope (Espoir contre espoir) et Hope Abandoned (Espoir abandonné)

Editii recente (1. Harvill Press, 1999, 2.Random House,2011)
============================================

Primele editii:

Nadezhda Y. Mandelstam. Hope against Hope. Atheneum. New York. 1970.
First Edition. 9-1/2" Tall, XVI + 431pp.



Nadezhda Y. Mandelstam.  Hope Abandoned, Atheneum. New York. 1974.


(1899-1980)