joi, 3 septembrie 2020

Suhanovka, o manastire vecina cu Tolstoi





1.Manastirea Sf. Ecaterina, transformata in inchisoarea speciala Suhanovka (1938)
2.Manastire in starea actuala
3. Nikolai Volkonski
4. Contele scriitor Lev Tolstoi
5. Nikolai Iejov, detinutul special de la Suhanovka
================================
Motto:

Manastirea Suhanovo isi datora numele apropierii de vechea mosie a  printilor Volkonski, care purta acest nume”.
(Alexei Pavliukov, Le fonctionnaire de la grande terreur: Nikolai Iejov, Gallimard, 2017, Chap. XXXVIII, Derriere les bareaux de la Soukhanovka, p.527)
===================================
In 1938, la ordinele NKVD, in fosta manastire cu hramul Sf. Ecaterina, aflata la cativa kilometri de Moscova, a fost infiintat un centru secret de detentie cunoscut sub numele de Suhanovskaia, Suhanovka sau Obiectivul special 110 (in rusa: Спецобъект № 110), care a devenit, in scurt timp, unul din cercurile infernului carceral stalinist, alaturi de Lubianka, Lefortovo, Butirka. Acolo erau detinuti fara judecata si supusi torturilor persoane considerate extrem de periculoase pentru regimul sovietic. Intre 1938 si 1952, in jur de 35.000 de persoane au trecut portile inchisorii Suhanovka. Majoritatea nu au mi iesit vii.
Printre prizonierii din celulele de la Suhanovka s-au numarat cunoscuti oameni politici, membrii ai elitei culturale, inalti conducatori ai armatei, sefi ai NKVD cazuti in dizgratie si chiar (ironie a istoriei) doi dintre asasinii familiei imperiale Romanov.  
Printre numele mai cunoscute: scriitorul Isaac Babel, Serghei Efron, sotul poetei Marina Tvetaieva, mai multi maresali si generali, proeminentul ziarist Mihail Koltov, corespondentul ziarului Pravda in Spania, omul de teatru Vsevolod Meyerhold. Ultimii doi au fost detinuti si torturati la Suhanovka apoi executati pe 2 februarie 1940 si incinerati in cuptorul fostei manastiri. Cenusa victimelor de la Suhanovka era fie utilizata ca ingrasamant pe terenul adiacent, fie aruncata in canalul de scurgere sau in gropi de gunoi.
Lavrenti Beria obisnuia sa-si petreaca sfarsitul  de saptamana la Suhanovka, unde avea un birou dotat cu un lift care ii permitea sa coboare in celulele de la subsol, pentru a asista la interogatorii si torturi.
Executiile erau puse in aplicare de  generalul Vasili Blohin (10.000 de executii la activ, printre care si hecatomba de la Katyn).
======================================
Nikolai Iejov, arestat pe 10 aprilie 1939, a fost detinut in inchisoarea Sukanovka pana la executarea sa, pe 6 februarie 1940, intr-o camera special construita langa Lubianka, dupa indicatiile personale ale lui Iejov date in timpul mandatului de sef al NKVD. A fost executat de Vasili Blohin, calaul aflat sub ordinele directe ale lui Stalin, impreuna cu  adjunctul sau Frinovski, cu Nikolaev-Juride, seful Departamentului de spionaj si cu Fiodorov, seful Departamentului  de operatiuni speciale. Nikolai Iejov, supranumit Piticul sangeros (1,57m inaltime) care epurase in doi ani 14 000 de cekisti, pe langa alti 700.000 de “dusmani ai poporului”, a murit “cu numele lui Stalin pe buze”.
===========================================================
Pe suprafata imensa a Rusiei (17.000.000 Km2) destinul a facut ca oroarea infernala numita Suhanovka sa se invecineze cu mosia familiei princiare Volkonski. Personajul Bolkonski, tatal lui Andrei si al Mariei Bolkonski  din romanul Razboi si pace e inspirat de printul Nicolai Volkonski (1753-1821), bunicul lui Lev Tolstoi (1828-1910). Mama lui Tolstoi, Maria Volkonski (1804-1863) era fiica printului maresal Nikolai Volkonski. 

Ion, 9/11/2018 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu