"Ma numesc Pavel Sudoplatov..."
General locotenent Pavel Anatolievici Sudoplatov,n.1907-d. 1996, seful
Departamentului extern al NKVD in 1938. Din ordinul lui Stalin, Sudoplatov a executat personal asasinarea prin otravire, la data de 23 mai 1938, a unuia din liderii naționaliști ucraineni, Konovaleț, in orașul olandez Rotterdam. Dupa inlocuirea lui Iejov cu Beria, in timpul ritualicei si sangeroasei epurari a colaboratorilor lui Iejov, Sudoplatov scapa cu greu de glontul in ceafa. “Reabilitat” de Stalin in 1939, primeste de a acesta o inalta misiune de partid: lichidarea arhi-vrajmasului Trotki. Oamenii lui Sudoplatov indeplinesc cu cinste misiunea incredintata de vojd in august 1940, la Coyoacan (Mexic)
In iunie 1941, Beria il numeste pe Sudoplatov sef al Departamentului pentru misiuni speciale (actiuni de guerila, sabotaje, asasinate, rapiri) in spatele liniilor germane. In 1944, conduce Departamentul S, insarcinat cu procurarea planurile bombei atomice americane. Dupa terminarea razboiului, Sudoplatov conduce campania de lichidare a rezistentei ucrainene anti-ruse OUN ( n.b - mama lui Sudoplatov era ucraineanca, el fiind perfect bilingv in rusa si ucraineana). In 1953, e din nou seful Departamentului de Actiuni Speciale (sabotaj si diversiune in tarile membre NATO). Dupa caderea lui Beria, Sudoplatov e arestat la 21 august 1953. Evita executia simuland o boala mintala. Condamnat la 15 ani inchisoare pentru crima “abominabila” de a fi folosit laboratorul de otravuri al dr. Mairanovski pentru lichidarea adversarilor regimului (desi toate actiunile fusesera comandate si supervizate de Stalin personal).
A fost eliberat in 1968. Cartea intitulata Special Tasks: The Memoirs of an Unwanted Witness-A Soviet Spymaster, Boston, Little, Brown and Company a aparut in Statele Unite, in 1994. E semnata de patru autori: Pavel Sudoplatov, Anatoli Sudoplatov, Jerrold L. Schecter, Leona P. Schecter. A fost redactata pe baza memoriilor lui Pavel Sudoplatov de fiul sau Anatoli si de doi specialisti americani. Cartea a starnit intense controverse, criticii acuzind o cosmetizare masiva a faptelor.
In romana, cartea a aparut in doua editii: prima in 1994, chiar in anul aparitiei editiei americane (!), cu titlul Misiuni speciale. Arhitectura terorii, Elit Comentator, Editura Eleusis, 1994, trad. Anca Irina Ionescu (cu ajutorul financiar al Fundatiei Soros!) si a doua, mai recenta, Misiuni speciale, Memoriile unui maestru al spionajului sovietic, Litera, 2013, trad. Corina Hadareanu.
Pavel Sudoplatov a murit in 1996, cu sentimentul datoriei implinite.
Ion
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu