joi, 3 septembrie 2020

Iuri Annenkov I / Journal de mes rencontres

ANNENKOV SI ZAMIATIN
Résultat de recherche d'images pour "Ievgueni Ivanovitch Zamiatine"Image associée
Résultat de recherche d'images pour "Zamyatin we"Résultat de recherche d'images pour "Zamiatin my"Résultat de recherche d'images pour "Zamiatin my"
Evgheni Zamiatin, n.1884-d.1937, la Paris (la 53 de ani). Tatal: preot ortodox si invatator, mama: muziciana. Inginer de nave, diplomat al Institutului politehnic din Sankt Petersburg. In 1916, supervizeaza constructia unui spargator de gheata comandat de statul rus in Marea Britanie. Se intoarce in Rusia in septembrie 1917, cu o luna inainte de lovitura de stat bolsevica din octombrie. Se distanteaza progresiv de noile autoritati politice si culturale ale tarii. In 1922, e arestat de GPU, inchis si condamnat la expluzare din URSS. Actul de expulzare, datat 7 septembrie 1922, poarta semnatura personala a lui G. Iagoda, directorul Sectiei speciale a GPU. Un grup de prieteni cu relatii in nomenclatura sovietica reuseste sa obtina amanarea  masurii de expulzare, spre stupefactia indurerata a lui Zamiatin, care isi  dorea fierbinte o cat mai grabnica plecare din Tara sovietelor. Publicarea in Statele Unite a cartii Noi, scrisa in 1920-1921 si a unor extrase din ea la Praga, intr-o publicatie a emigratiei ruse, ii agraveaza situatia si asa precara. In 1931 Zamiatin ii scrie o scrisoare lui Stalin, solicitand eliberarea unui pasaport, pe care il obtine gratie staruintelor lui M Gorki, cu care era in relatii de amicitie. In noiembrie 1931 ajunge la Berlin si ulterior la Paris (februarie 1932) unde il reintalneste pe prietenul Annenkov, care ii ofera generos gazduire. Scrie scenariul filmului Les Bas-fonds (dupa piesa Azilul de noapte al  lui Gorki), regizat de Jean Renoir, avand in distributie pe Louis Jouvet si Jean Gabin.
Moare de anghina pectorala la 10 martie 1937, la varsta de 53 de ani. A fost inmormantat in cimitirul Thais de la periferia Parisului.
-----------------------------------------
Iuri Annenkov ii consacra 49 de pagini (p.291-p.340) in cartea sa Journal de mes rencontres. Un cycle de tragédies, Editions des Syrtes, 2016.

Prima fraza a capitolului: “Ma première rencontre avec Evgueni Zamiatine, le meilleur ami que j’aie jamais eu, date de 1917, à Sankt Petersbourg.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu