vineri, 14 mai 2021

Arhidiacon Ioan I. Ica jr / ROD

 

Arhidiacon Ioan I. Ica jr, n.1960

 Absolvent al liceului „Octavian Goga" din Sibiu (1975-1979), studii de teologie la Institutul Teologic din Sibiu (1980 -1984). Este hirotonit diacon în anul 1989. Stagii de documentare și specializare la Universitatea din Erlangen (1990-1991). A predat cursuri de limbi clasice, istoria religiilor, filozofie, misiologie și ecumenism. În 1998 devine doctor în teologie cu o teză intitulată Mystagogia Trinitatis. Probleme ale teologiei trinitare patristice și moderne cu referiri speciale la triadologia Sfântului Maxim Mărturisitorul.

Rod:

https://edituradeisis.ro/

Traduceri (din franceza, engleza, germana, italiana, greaca; prefete, note, Ioan I. Ica jr. 

Unele titluri traduse in colaborare cu sotia, Maria Cornelia Ica

===========================================================

CURRICULUM VITAE 

NUMELE: ICĂ  

PRENUMELE: IOAN 

 DATA NAŞTERII: 15.08.1960 

 LOCUL NAŞTERII: SIBIU 

ADRESA: SIBIU, str. Emile Zola nr. 3, 

NR. TELEFON: 0269­238073  E­MAIL: dcisis@rdslink.ro  

EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ:  ­ 1987 ­ 1992 – asistent universitar – Facultatea de Teologie « Andrei Şaguna » Sibiu;  ­ 1992­ 1998 – lector universitar­ Facultatea de Teologie « Andrei Şaguna » Sibiu şi Cluj­ Napoca ­ 1998­2003 – conferenţiar ­ Facultatea de Teologie Cluj­Napoca ­ 2003 – prezent ­ profesor ­ Facultatea de Teologie « Andrei Şaguna » Sibiu ;  ­ conducător ştiinţific pentru doctorat din anul 2004 ;  

STUDII: Liceul „O.Goga” Sibiu, promoţia 1979 ;  Facultatea de Teologie « Andrei Şaguna » Sibiu , promoţia 1984  

Titlul de doctor in Teologie, specializarea « Teologie Dogmatică« , obţinut la Facultatea de  Teologie Cluj­Napoca (1996). 

Limbi străine cunoscute : engleză,germană, italiană,franceza, rusă  

Membru în:  Asociaţia Internaţională de Studii Patristice (1995);  Colegiul Noua Europă – Bucureşti (1996) Comisia Internaţională de dialog Teologic Ortodox – catolic (1996) 

Distincţii primite: Arhidiacon ­ 1996

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teodor Baconschi. Profesorul Ioan Ică Jr.

Dacă aș scrie un al doilea volum din ”Micul almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut)” – de data aceasta dedicat vârfurilor din propria generație – l-aș include fără ezitări în sumar pe Profesorul Ioan Ică Jr. de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

A fost singurul meu prieten apropiat din primii doi ani de facultate, când – ca orice absolvent de liceu, și nu de seminar teologic – eram obligat să mă înscriu la Sibiu (unde, spre deosebire de București, Securitatea îi putea supraveghea mai ușor pe orășenii cu bacalaureat, mai autonomi, deci mai imprevizibili). Cu un an mai mare, tânărul Ică – fiu al profesorului de Teologie Dogmatică – era deja un erudit care lucra pe cont propriu (căci depășise din adolescență nivelul cursurilor universitare).

Știa deja să-și extragă cultura savantă din surse greco-latine, germane, franceze și engleze, spaniole, italiene. De mai multe decenii, Părintele Ică (rămas diacon, pentru a se putea dedica studiului, în ciuda apartenenței la cler) e un om-instituție.

A fondat editura Deisis, unde – ajutat de soția sa – a publicat sute de volume fundamentale din teologia patristică, spiritualitatea orientală, filozofia creștină modernă și marile documente dogmatice ale Bisericii Răsăritului. Toate, cu prefețe care sunt de fapt studii introductive de cel mai bun nivel academic.

Predicile sale – prizate pe YouTube – completează fericit acest travaliu benedictin. Evident, nu e vreo vedetă supramediatizată: doar cei care iubesc Biserica vie au auzit de faptele sale intelectuale și, implicit, apologetic-misionare. Discreția Părintelui Ică îmi dovedește că el lucrează ad majorem Dei gloriam. Nu-l preocupă PR-ul. E meșteșugarul perfect al unei vocații menită să rodească în nevăzutul văzduh al doxologiei.

=====================================================================

Integrala comentariilor liturgice bizantine - Ioan I. Ica Jr.


Descriere

Lucrarea contine comentariile lui Dionisie Areopagitul, Maxim Marturisitorul, Gherman al Constantinopolului, Nicolae de Andida, Nicolae Cabasila si Simeon al Tesalonicului. Aceste texte patristice sunt prefatate de un studiu introductiv foarte amplu si exhaustiv (cum n-a mai vazut teologia romaneasca) si de cate o introducere separata la fiecare din aceste talcuiri. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu