duminică, 14 martie 2021

O raita prin libraria Sf.Iosif, Bucuresti

 http://www.librariasfiosif.ro/




Titlu original: Humanisme intégral. Problèmes temporels et spirituels d'une nouvelle chrétienté, Aubier, 1936

"Umanism integral este una din cărțile importante ale filosofului catolic Jacques Maritain. Gânditorul francez a scris mult și în multe domenii ale reflecției filosofice, însă câteva cărți se detașează ca relevanță în cadrul vastei sale producții. Printre ele și aceste șase prelegeri ținute la Universitatea din Santander în august 1934, și reluate în volumul publicat în 1936.

Cartea anunță o nouă creștinătate, dar și o nouă vârstă a culturii. În dezacord cu modelul constantinian al unei prea mari apropieri între religie și politică, Maritain prefigurează aici reflecțiile despre pluralism ale Conciliului Vatican II, bazate pe o filosofie a persoanei și a libertății. Teocentric, umanismul autorului nu este prin aceasta mai puțin umanist, întrucât el pledează pentru convergență, într-o lume în care dialogul ar urma să aibă rolul cel mai însemnat. Și această lume s-a retrezit la viață după 1945, iar Jacques Maritain a continuat să o însoțească cu meditațiile sale sapiențiale."  Alin Tat


Editura: Editura Ratio et Revelatio

Traducător: Marius Motogna

Colecția: Ratio

Tema: filozofie

An apariție: 2019

Număr pagini: 320

===================================================

Jacques Maritain
Maritain Jacques.jpg

Fonction
Ambassadeur de France près le Saint-Siège
-

Biographie
NaissanceVoir et modifier les données sur Wikidata
ParisVoir et modifier les données sur Wikidata
DécèsVoir et modifier les données sur Wikidata (à 90 ans)
ToulouseVoir et modifier les données sur Wikidata
Nationalité
Domicile
FormationLycée Henri-IV
Université de Paris
Université Notre-Dame-du-LacVoir et modifier les données sur Wikidata
Activités
ConjointRaïssa Maritain

-----------------------------------------------------------------------

Antisemitismul îi abate pe oameni în mod deplorabil de la efortul real care le este cerut. El le abate privirea de la cauzele reale ale răului lor – care își are sălașul în același timp în inima noastră egoistă și mincinoasă și în structurile sociale care sînt în cauzalitate reciprocă cu această mizerie morală – pentru a-i ațîța împotriva unei mulțimi inocente, asemenea unui echipaj mizerabil care, în loc să lupte împotriva furtunii, ar vrea să arunce peste bord o parte din tovarășii săi, așteptînd ca toți să încerce să se omoare unii pe alții și să dea foc vasului în care este îmbarcată omenirea visătoare.

Rasiștii rămîn tributari Vechiului Testament, iar comuniștii Noului [Testament]. Primii au extras din Scripturile evreilor, pentru a o corupe, ideea unei rase predestinate, a unui popor al lui Dumnezeu; ceilalți au primit de la Evanghelie, denaturînd-o, ideea eliberării universale și a fraternității umane”. Jacques Maritain


Editura: Editura Ratio et Revelatio

Traducător: Ioana Turc

Colecția: Ratio

Tema: filosofie, sociologie, studii culturale

An apariție: 2018



Raïssa Maritain, née Raïssa Oumansoff (12 septembre 1883, Rostov-sur-le-Don, Décès:4 novembre 1960 (à 77 ans), Paris. / Jacques Maritain (1882-1973) 

https://philitt.fr/2016/09/02/jacques-et-raissa-maritain-lamour-fou-ou-la-mystique-lunaire/

Raïssa Maritain était l'épouse de Jacques Maritain. En tant que telle, elle a été avec lui, pendant plus d'un demi-siècle, au centre d'un cénacle d'intellectuels français. Son livre de souvenirs, Les Grandes Amitiés, en relate la chronique. Ce livre a obtenu le prix du Renouveau français. Jacques Maritain, Raïssa et sa sœur Vera (1886-1959) forment ce que l'on appellera « les trois Maritain »


LES GRANDES AMITIES / JACQUES ET RAISSA MARITAIN, EDITIONS DU CARMEL, 2009



Fondane-Maritain - Correspondance de Benjamin et Geneviève Fondane avec Jacques et Raïssa Maritain, Editeur Paris-Méditerranée, 2010

============================================================


Evelyn Underhill

Evelyn Underhill (1875-1941), poetă, romancieră şi cercetătoare, s-a născut în Wolverhampton, Anglia. Fiica unui avocat înstărit, a urmat cursuri de istorie şi botanică la King’s College din Londra. A predat filosofia religiei la Manchester College, Oxford, şi a călătorit mult, dedicându-se studiului misticii, către care se simţea înclinată datorită unor experienţe personale. În a doua parte a vieţii, la îndemnul mentorului ei, Baronul Friedrich von Hügel, s-a deschis mai mult activităţilor exterioare, împărţindu-şi timpul între opere de caritate şi îndrumarea spirituală. Scriitoare prolifică, a rămas cunoscută în primul rând pentru tratatul său, Mysticism, publicat în 1911 şi reeditat de mai multe ori. Pe lângă numeroase articole, a mai scris: The Mystic Way (1913), Practical Mysticism (1920), The House of the Soul (1929).


Editura: Editura ARCB

Traducător: Eugenia Oprescu

Colecția: Cultură & societate nr. 11

Tema: spiritualitate

An apariție: 2020

Număr pagini: 408

---------------------------------------------------------------------

Cartea e urmarea volumului Mysticism, publicat in 1911. 

(ed. romana: Evelyn Underhill / Titlu: Mistica / Editura: Apostrof  / An aparitie: 1995. Postfata Marta Petreu (care semnaleaza preluarea unor pasaje fara citarea autorului de catre Nae Ionescu si Lucian Blaga.